sâmbătă, 10 martie 2018

Pelerinaje Prislop 2018

Pelerinaje la Manastirea PRISLOP:

Plecari din Bucuresti, Ploiesti si Brasov/Pitesti** si localitati aflate pe traseu.

Informatii si inscrieri: 
0742268568, 0724525041 - dna Adriana
pelerinaje@email.com    Facebook Pelerini

Formular inscriere (click)

 

1) 28-29 iulie 2018 - Pelerinaj la PRISLOP
Manastirea Prislop: inchinare la mormantul Parintelui Arsenie Boca, Manastirea Cozia, Manastirea Turnu, Lainici: Participare la Sfanta Liturghie -Manastirea Bistrita: Sfantul Grigorie Decapolitul,mare vindecator.

Ziua I: Manastirea Cozia - Manastirea Turnu - Manastirea Prislop: mormantul Parintelui Arsenie Boca, chilia sapata in stanca a Sfantului Ioan de la Prislop.
Ziua II: Manastirea Lainici, participare la Sfanta Liturghie, moastele Sfantului Irodion de la Lainici, Sf. Serafim de Sarov si altii  - Manastirea Bistrita: moastele Sfantului Grigorie Decapolitul, mare vindecator.
Plecare din Bucuresti, Ploiesti, Pitesti.   
Pret 135lei/persoana

Transport cu autocarul, Cazarea este rezervata dar nu este inclusa si se achita local 35-50lei/pers/noapte, functie de numar persoane in camera. Este important sa solicitati informatii despre cazare la inscriere, cazarea se face la pensiune, camere de 2-3 -4 persoane /camera.


Manastirea Prislop: inchinare la mormantul Parintelui Arsenie Boca, Manastirea Afteia (drumetie usoara), Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul, Traversare Muntii Parang pe TransAlpina, cea mai inalta sosea din Romania, Manastirea Oasa, Lacul Oasa, Manastirea Obarsia Lotrului.
Eveniment de cinstire a portului popular romanesc (oricine doreste poate participa la Sfanta Liturghie la Oasa in costum popular).  Plecare din Bucuresti, Ploiesti si Pitesti.
Pret 175Lei/persoana

3) 29-30 septembrie 2018 - Chilia Parintelui Arsenie Boca din Muntii Fagaras, Manastirea Brancoveanu,  Sambata de Sus

108 ani de la nasterea Parintelui Arsenie Boca. Nivel de drumetie mediu. Include si Cetatea Fagarasului, Schitul rupestru Sinca Veche, Manastirea Sfantul Efrem cel Nou. Pret 100lei/persoana

Ziua de nastere a Parintelui Arsenie Boca


4) 10-11 noiembrie 2018 - "Sfantul Mare Mucenic Mina Traseul include: Manastirea Prislop: inchinare la mormantul Parintelui Arsenie Boca, Manastirea Turnu, Manastirea Lainici: Icoana Maicii Domnului Grabnic Ascultatoare, participare la Sfanta Liturghie, Manastirea Bistrita: Sfantul Grigorie Decapolitul, Horezu: oras al ceramicii romanesti. Plecare din Bucuresti, Ploiesti si Pitesti.                                      
Pret 150lei/persoana

5) 28 Noiembrie 2018 - Parastasul Parintelui Arsenie Boca
Plecare seara direct la Manastirea Prislop, se ajunge in cursul diminetii, inchinare si rugaciune la mormantul Parintelui Arsenie Boca. Participare la Sfanta Liturghie si Parastas. Plecare din Bucuresti, Ploiesti.
Pret 125 Lei/persoana

In timpul anului vor mai apare si alte pelerinaje catre Prislop, asa cum este randuit.


**plecari din Brasov si Pitesti numai pentru anumite pelerinaje, pentru care traseul trece prin aceste orase. 

De-a lungul anului apar permanent evenimente noi care au ca obiectiv principal Manastirea Prislop. Consultati periodic site-ul nostru.


  La drum cu sufletul! este ideea care ne anima in organizarea evenimentelor noastre care presupun comunicare, milostenie, recunostinta, liniste si reculegere, miscare si conectare cu natura inconjuratoare. O comunitate de oameni simpli, cu inimi deschise si care au aceleasi preocupari, in centrul atentiei noastre fiind rugaciunea si recunostinta. Intalniri cu anumite teme, intaniri cu mari duhovnici sau Parinti care ne impartasesc experienta lor, participari la Praznice, Sfinte Liturghii, evenimente specifice.

Pentru realizarea evenimentelor transportul se face cu autocarul, vor fi prezenti un insotitor organizator. Participare la Sf. Liturghie, relaxare, rugaciune, comunicare, atmosfera incarcata de spiritualitate, relaxare, natura. Deplasarile noastre sunt evenimente de relaxare si reculegere, organizate cu anumite teme de discutie si cu anumite ocazii (Praznice, zile comemorative etc) si se desfasoara in scopul rugaciunii si participarii la Sfintele slujbe, nu sunt deplasari turistice, nu sunt excursii.

In functie de conditiile de drum, meteo s.a, traseul se poate modifica, fara a afecta obiectivul principal: Manastirea Prislop.

PROCEDURA DE INSCRIERE:
Pentru a participa la pelerinaj este necesar
1) Sa studiati cu atentie programul pelerinajului (traseu, cazare, pret, conditii de participare detaliate mai jos), sa sunati sau sa trimiteti email pentru a lamuri orice intrebare referitoare la evenimentul ales;
2) Sa completati Formularul de inscriere (click) SAU sa trimiteti un email cu datele dvs: Nume, prenume, oras si pelerinajul solicitat la pelerinaje@email.com si veti primi un contract de servicii care trebuie studiat, completat si semnat de dvs. 

3) Locurile se ocupa in ordinea platii, iar plata se face in principal in contul firmei, NUMAI dupa semnarea Contractului. 
PLATA se face SIMPLU: fie prin transfer bancar din contul dvs., fie direct la ghiseul Bancii Unicredit Bank, fara niciun comision. Contractul va este necesar pentru plata serviciilor, daca achitati la ghiseul bancii.

Apologetikos Serv SRL, CUI 32136877
Banca: Unicredit Bank Ploiesti II
Contul: RO10 BACX 0000 0009 2801 0001

Se achita usor, fara comision, la orice sucursala Unicredit Bank, se elibereaza chitanta. 

4) Imediat ce ati achitat veti primi locul in autocar.
5) 2-3 zile inante de plecare vom confirma locul si ora plecarii.
6) locul de debarcare este fixat si va fi acelasi cu locul imbarcarii, fara exceptii.
7) Va asteptam cu drag sa ne insotiti in pelerinaj.

  Observatii si conditii de participare:

ATENTIE: In pelerinaj NU se fumeaza la manastiri, datoram respect celor din jurul nostru! Pelerinul pleaca de acasa pentru rugaciune si multumire catre Bunul Dumnezeu, nu cauta confortul, incearca sa ajute pe cei din jur, inarmat cu rabdare si bunacuviinta, nu deranjeaza pe cei din jur, ci le acorda respectul cuvenit.    

1. Pretul include transportul cu autocarul si NU INCLUDE CAZAREA. Cazarea este rezervata de noi si se face in principal la Manastiri, in functie de posibilitatile locale si poate varia ca pret intre 30-35lei/persoana/noapte la manastire in conditiile oferite de acestea sau la pensiune 40-50lei/pers/noapte (fiecare traseu are cazare diferita). Locul de cazare se poate modifica, in functie de disponibilitate sau se poate face la pensiuni, vile daca nu exista cazare in apropierea manastirii. In cazul in care cazarea se face la pensiune, pretul variaza in functie de fiecare program.
2. Pretul nu include: vizitarea obiectivelor de pe traseu, taxele de trecere cu bacul sau de trecere a granitei, acolo unde este cazul.
3. Masa se va asigura individual, in general participantii sunt rugati sa aiba la dansii mancare la pachet, autocarul poate opri pe traseu pentru aprovizionare, daca sunt solicitari. Nu este timp pentru oprire la restaurant, obiectivele fiind foarte multe spre ajutorul pelerinului. 
4. In functie de disponibilitate, locul de cazare se poate modifica. Va rugam sa solicitati informatii despre locul de cazare.  

5. Locurile in autocar se ocupa NUMAI in ordinea platii (minim avans 50%. Restul de 50% se achita cu minim o luna inaintea plecarii).
6. Nu se admit retrageri si nu se returneaza banii incepand cu trei saptamani inaintea plecarii (clientul trebuie sa gaseasca inlocuitor pe cheltuiala sa pentru a nu pierde banii).
7. Traseul poate suferi modificari in functie de starea drumurilor, conditiile meteo, etc pe cat posibil fara a afecta obiectivele de vizitat. Obiectivele se viziteaza numai daca sunt deschise publicului in perioada respectiva.
Ne rezervam dreptul de a modifica oferta in orice moment, fara preaviz.
8. Preturile sunt valabile pentru grup de minim 45 persoane. Daca grupul este mai mic de 40 persoane, pelerinii vor fi informati asupra costurilor suplimentare, daca acestea exista, costuri ce nu depasesc 10-15% din pret. In cazul in care majorarea depaseste 15% pelerinul poate solicita rambursarea sau poate opta pentru un alt pelerinaj. In cazul in care se decide amanarea pelerinajului pentru o data ulterioara, pelerinul are dreptul sa decida daca ramane inscris.
9. Programele cuprind foarte multe obiective pentru a fi cat mai utile pelerinului. In functie de evenimente intalnite pe traseu: conditii meteo, starea drumurilor, prelungirea Sfintelor slujbe, sarbatori si evenimente speciale sau evenimente datorate grupului, ce nu pot fi prevazute, este posibila depasirea orei 24 la intoarcerea acasa.
10. In cazul neprezentarii pelerinului la locul de imbarcare si la ora stabilita, indiferent de motiv, acesta va pierde dreptul de a participa si nu i se va rambursa suma achitata.
11. Locul de imbarcare este acelasi cu locul debarcarii, in fiecare oras, fara exceptie.
  


Parintele Arsenie Boca - Sfantul Ardealului

Rugaciunea Parintelui Arsenie Boca

Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mi ca astăzi toată ziua să am grijă să mă leapăd de mine însumi, că cine ştie din ce nimicuri mare vrajbă am să fac şi astfel, ţinând la mine, Te pierd pe Tine.

Doamne Iisuse Hristoase ajută-mi ca rugaciunea Prea Sfânt Numelui Tău să-mi lucreze în minte mai repede decât fulgerul pe cer, ca nici umbra gândurilor rele să nu mă întunece, că iată mint în tot ceasul.


Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi, că umblăm împiedicându-ne prin întunerec. Patimile au pus tină pe ochiul minţii, uitarea s-a întărit în noi ca un zid, împietrind inimile noastre şi toate împreună au făcut temniţa în care Te ţinem bolnav, flămând şi fără haină, şi aşa risipim în deşertăciuni zilele noastre, umiliţi şi dosădiţi până la pământ.


Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi. Pune foc temniţei în care Te ţinem, aprinde dragostea Ta în inimile noastre, arde spinii patimilor şi fă lumină sufletelor noastre.


Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi. Vino şi Te sălăşluieşte întru noi, împreună cu Tatăl şi cu Duhul, că Duhul Tău cel Sfânt Se roagă pentru noi cu suspine negrăite, când graiul şi mintea noastră rămân pe jos neputincioase.


Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi, că nu ne dăm seama ce nedesăvârşiţi suntem, cât eşti de aproape de sufletele noastre şi cât Te depărtăm prin micimile noastre, ci luminează lumina Ta peste noi ca să vedem lumea prin ochii Tăi, să trăim în veac prin viaţa Ta, lumina şi bucuria noastră, Slavă Ţie! Amin.

Un sfânt se cunoaşte abia după trecerea timpului. Cu cât se adaugă mai mulţi ani după mutarea sa pe lumea cealaltă, cu atât va veni lumea spre el mai mult, dacă a fost cu adevărat un slujitor al lui Dumnezeu” spunea Parintele Arsenie Boca, ”un fenomen unic în istoria monahismului românesc”, dupa cum l-a caracterizat Parintele Dumitru Staniloae.


Manastirea Prislop
reprezinta unul din cele mai importante asezaminte religioase ortodoxe din Transilvania. Manastirea este situata in Satul Silvasu de Sus, Hateg, Jud. Hunedoara, Romania si are hramul "Sfantul Evanghelist Ioan" (26 septembrie) sarbatorit cu pelerinaj pe 14 septembrie si Sf. Ioan de la Prislop 13 septembrie.


Manastirea Prislop a fost intemeiata de calugarul Nicodim in anul 1404, cu sprijinul domnitorului Mircea cel Batran. In manastire functioneaza un seminar teologic monahal, care are ca eleve atat dintre maici, cat si dintre fetele laice.


Manastire de calugarite, a fost reconstruita din piatra de Domnita Zamfira, fiica lui Moise Voda, in anul 1564; arhitectura are structuri asemanatoare bolnitei de la manastirea Cozia, cu adaugiri dupa incendierea ei de catre generalul Bucow, in 1762; picturile murale interioare in fresca dateaza din anul 1759.


In pestera din apropiere a fost lacasul Cuviosului Ioan de la Prislop din Silvasul de Sus, in prima jumatate a sec. al XV-lea, sfant praznuit pe 13 septembrie. In iunie 1992, sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a canonizat pe Sfantul Cuvios Ioan de la Prislop, fiind unul dintre monahii marcanti de la finele secolului al XV-lea.


Avutul cel mai de pret al manastirii Prislop este o icoana aurita a Maicii Domnului facatoare de minuni, dar al Domnitei Zamfira, inmormantata aici (1580), cu stema Tarii Romanesti pe lespedea funerara. Icoana se afla in altar.


Parintele Arsenie Boca este considerat al treilea ctitor al manastirii pentru ca, timp de 41 de ani cat a fost staret si, apoi, duhovnic al manastirii, a reorganizat-o, a reconstruit-o si a pictat-o, dandu-i stralucirea de astazi.
Parintele Arsenie Boca 1910 – s-a nascut pe 29 septembrie, la Vata de Sus, langa Brad, judetul Hunedoara. Parintii sai, Iosif si Cristina, ii pun la botez numele Zian.

În ziua de 10 aprilie 1942, la Praznicul Izvorului Tămăduirii de la Mănăstirea Brâncoveanu, părintele ierodiacon Arsenie va fi hirotonit Ieromonah (preot monah), de către Mitropolitul Nicolae Bălan, în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne, înconjurat de un sobor de preoţi, între care Protopopul Virgil Nistor din Braşov şi preotul Mihail Neagu din Sibiu, care i-au fost naşi de hirotonie. Tot atunci, în asistenţa mulţimii de credincioşi, Mitropolitul l-a instituit ca Duhovnic şi Stareţ al Mănăstirii Brâncoveanu.

Maica Domnului - pictata la Biserica Bixad
Îndată după hirotonie, ca preot, ca duhovnic, ca stareţ, va începe cu putere şi duh apostolesc şi chiar prorocesc, mişcarea unică de la Sâmbăta, de redeşteptare religioasă şi morală a credincioşilor, reuşind în scurt timp să adune în jurul său ucenici, dintre care unii vor deveni preoţi, alţii monahi şi monahii.

  A fost arestat prima oară în iulie 1945 la Mănăstirea Bistriţa de Vâlcea şi anchetat la Râmnicu-Vâlcea, transferat apoi la Siguranţa Generală din Bucureşti. Din dosarul de urmărire a Părintelui Arsenie Boca reiese că a fost eliberat din arestul Siguranţei Generale din Bucureşti în jurul datei de 30 iulie 1945, la ordinul Ministrului Afacerilor Interne, acuzaţiile care-i fuseseră aduse fiind complet nefondate. În continuare, a fost urmărit şi supravegheat până la sfârşitul vieţii.

Părintele a mai fost arestat şi anchetat la Făgăraş şi Braşov în 1948. În noiembrie 1948 a fost mutat de la Sâmbăta la Mănăstirea Prislop din Ţara Haţegului, judeţul Hunedoara. În 1951 a fost luat de la mănăstire şi trimis pentru mai mult de un an în lagărele de muncă forţată de la Canalul Dunăre-Marea Neagră.


Romania noastra
În noiembrie 1955 a fost iar arestat şi anchetat la Timişoara. Apoi închis la Jilava şi Oradea, de unde a fost eliberat în aprilie 1956. În 1959 a fost scos abuziv din monahism şi i s-a interzis să slujească la altar. A fost apoi angajat ca pictor la Atelierele Patriarhiei de la Schitul Maicilor din Bucureşti. A pictat la Biserica „Sfântul Elefterie” şi la Biserica Boteanu din Bucureşti şi la Biserica din satul Bogata, judeţul Braşov. Din 1968, timp de 15 ani a pictat biserica din satul Drăgănescu. Mii şi mii de oameni l-au căutat mereu pentru sfat şi îndrumare.

A trecut la Domnul pe 28 noiembrie 1989, la Sinaia, unde avea un mic atelier, într-o casă unde câteva maici de la Prislop amenajaseră un aşezământ monahal.

A fost înmormântat pe 4 decembrie 1989 la Mănăstirea Prislop.

De atunci din ce in ce mai multi credinciosi il cauta pe Parintele Arsenie Boca in pelerinaj la Prislop. Parintele a promis tuturor ca "de acolo unde plec va voi ajuta mai mult". Toti cei care ajung la Prislop simt ajutorul Parintelui si revin continuu.  

2 comentarii:

  1. Buna ziua,
    Daca sunteti interesati de cazare in cadrul pelerinajului la Prislop va vin in intampinare cu urmatoarea oferta pe cazareprislop.wordpress.com
    Va asteptam cu drag

    RăspundețiȘtergere