Pelerinaje Oltenia Cascada Bigar

Plecari din Bucuresti, Ploiesti si Brasov*/Pitesti* (functie de traseu)

0742 268568, 0724 525041, pelerinaje@email.com

Facebook PeleriniFacebook Pelerinaje Adriana

 FORMULAR inscriere (click aici)  

Pelerinaj in Oltenia cu Cascada Bigar

Pelerinaj Oltenia
Manastirea Mraconia

Tematica: Sfantul Ilie si Sfanta Macrina
 Manastirea Brancoveni: Sfanta Liturghie Izvorul Tamaduirii, Manastirea Clocociov, Craiova: Biserica Madona Dudu, Icoana Maicii Domnului din dud, Orsova: Manastirea Sfanta Ana, Manastirea Mraconia, plimbare cu vaporasul (optional) la Cazanele Dunarii, Golful Dubova, Capul lui Decebal, Pestera Veterani, Cascada Bigar: cea mai frumoasa cascada din tara, Manastirea Almaj-Putna, Manastirea Tismana.    
          Plecare din Bucuresti, Ploiesti.

Pret 200 lei/persoana  
Inscrieri: 0742268568, 0724525041, pelerinaje@email.com  

Pelerini

Pentru realizarea acestui eveniment cu tema Sfantul Ilie, si Sfanta Macrina transportul se va face cu autocar, aer conditionat, organizator insotitor, preot invitat, atmosfera incarcata de spiritualitate, drumetie, relaxare, poezie.

Cazarea la manastire si/sau pensiune este rezervata, dar nu este inclusa in pret, 50-100 lei/noapte/persoana, camere de 2-3 persoane la pensiune. 

Decebal - Cazanele Dunarii
La drum cu sufletul! este ideea care ne anima in organizarea evenimentelor noastre care presupun comunicare, milostenie, recunostinta, liniste si reculegere, miscare si conectare cu natura inconjuratoare. O comunitate de oameni simpli, cu inimi deschise si care au aceleasi preocupari, in centrul atentiei noastre fiind rugaciunea si recunostinta. Intalniri cu anumite teme, intaniri cu mari duhovnici sau Parinti care ne impartasesc experienta lor, participari la Praznice, Sfinte Liturghii, evenimente specifice.


ATENTIE: In pelerinaj NU se fumeaza la manastiri si in apropierea celorlalti pelerini, din respect! Pelerinul pleaca de acasa pentru rugaciune si multumire catre Bunul Dumnezeu, nu cauta confortul, incearca sa ajute pe cei din jur, inarmat cu rabdare si bunacuviinta, nu deranjeaza pe cei din jur, ci le acorda respectul cuvenit.

Conditii de inscriere si observatii:

1. Pretul nu include vizitarea obiectivelor de pe traseu;  plimbarea opțională cu vaporasul va fi 35-40 lei / persoana; masa se va asigura individual la pachetel, autocarul opreste pentru aprovizionare daca traseul are mai multe zile si daca sunt solicitari, in locuri specifice. Este sarcina fiecarui participant sa-si asigure hrana pe timpul zilei.
2. Traseul poate suferi modificari in functie de vreme, starea drumurilor, disponibilitate la cazare etc. Programul actiunii poate fi modificat de către organizator ca ordine de desfăşurare sau se pot înlocui unele obiective, in functie de anumite situatii speciale.
3. Manastirile se viziteaza daca sunt deschise publicului si daca accesul catre ele nu este blocat.
4. Cazarea se poate modifica in functie de disponibilitate.
5. Locurile in autocar se ocupa in ordinea platii. Pretul pelerinajului este acelasi indiferent de punctul de imbarcare.
6. Fiecare persoana participa la evenimentele noastre pe propria raspundere, este responsabila pentru propria sanatate, pentru pastrarea si mentinerea regulilor actuale impuse de lege privind raspandirea oricarei boli. La urcarea in autocar va semna o declaratie in acest sens.
7. Nu se admit retrageri si nu se returneaza sumele achitate incepand cu trei saptamani inainte de plecare (clientul trebuie sa gaseasca un inlocuitor). Grup minim 45 persoane. Pentru grup mai mic pretul se poate recalcula si poate fi majorat cu maxim 15%.
Studiati cu atentie toate conditiile de inscriere si participare (click aici)


Cascada Bigăr

Pelerinaj Oltenia
În Caraș-Severin se află una dintre cele mai frumoase cascade din țară, dar și o cascadă unică în lume. Cascada Bigăr este plasată de theworldgeography.com pe primul loc în rândul celor mai neobișnuite cascade din lume, alături de căderi spectaculoase de apă din SUA, Australia sau Antarctica. Cascada Bigăr s-a format pe Cheile râului Miniş din Munții Aninei. Apa care formează cascada se varsă în Miniș peste un con calcaros acoperit cu mușchi, formând o perdea de apă la baza conului. „Cascada este situată exact pe paralela 45, ceea ce este, de asemenea, unic”, notează site-ul de specialitate.


Paralela 45 sau Izbucul Bigăr (ori cascada Bigăr) este unul dintre locurile de popas de pe Cheile Minişului înainte de a ajunge în Valea Almăjului. Apa de pe platoul carstic de deasupra Bigărului (Liciovacea) iese din munte prin izbucul Bigăr (iar o parte se regăsește în izbucul de pe Valea Mocerişului) și se varsă în râul Miniş, râu care se varsă în Nera, lângă localitatea Bozovici din Valea Almăjului.
Locul este străbătut de paralela de 45 de grade latitudine nordică. Apa izbucului Bigar este extrem de curată si cade în râul Miniș pe un con de tuf calcaros, formându-se o cascadă spectaculoasă – cascada Bigăr.

O legendă din Banat spune că frumoasa Prințesă a ghețurilor, al cărei chip muritorii pot să îl zărească doar în oglinda înghețată a apelor pure de munte, își durează în fiecare iarnă palatul de cleștar în Bigăr, locul unde se află cea mai frumoasă cascadă din lume. Palatul de cleștar este, de fapt, apa înghețată a cascadei, situată exact pe Paralela 45, care împarte în jumătate emisfera nordică a Pământului.

Misterioasa Peşteră Veterani, sanctuarul lui Zamolxis 

La peştera Veterani nu poţi ajunge decât pe apă. Cunoscută şi sub numele de „Peştera lui Veterani“, „Peştera din Pînza Curii“ sau „Peştera Piscabara”, grota este situată la o înălţime de circa 70 de metri deasupra apei, cu o lungime totală de 173 de metri şi o lăţime de 40 de metri.Peştera Veterani îşi are originea numelui după numele lui Veterani, cel care a fost aghiotantul lui Ianovici, comandantul armatei austriece cantonate la Caransebeş şi care a refortificat peştera la sfârşitul sec. al XVII-lea.

Legendele locului mai spun că prin spărtura din peretele peşterii, dimineaţa, intră o rază de soare ce cădea exact pe altarul pe care dacii sacrificau păsările pe care le ofereau ca ofrandă zeilor. Povestea pare să fie confirmată de cantitatea mare de oase de păsări, găsite de arheologi în interior. Romanii, impresionaţi de această istorie străveche, dar şi pentru că grota oferea un foarte bun loc de supraveghere a navigaţiei pe fluviu, au ridicat în interior nişte ziduri, i-au mai făcut câteva întărituri şi au transformat-o într-o mică cetate, pe care au botezat-o „Peth”. Adăpostul haiducilor În anul 1400, imperiul austriac ridică aici o fortăreaţă. În 1692, fortăreaţa este condusă de generalul austriac de origine italiană, Friedrico Veterani. La sfârşitul secolului XVII-lea, Imperiul Austriac ridică peste ruinele fortăreţei romane ziduri groase de 2 m şi înalte de 4 m, construind un avanpost militar fortificat. Grota putea adăposti maxim 250 de soldaţi şi era folosită ca refugiu în urma atacurilor turceşti din acea perioadă.  Fântâna din centrul grotei a fost construită de prizonierii turci. Peştera a fost şi adăpostul  haiducilor, în timpul celor două războaie mondiale, grota era folosită ca adăpost pentru muniţie şi hrană.

Mănăstirea Sfanta Ana 

Manastirea Sfanta Ana
este așezată în defileul Dunării, pe coama Dealului Moșului. A fost ctitorită de către ziaristul interbelic Pamfil Șeicaru, care a luptat în zona Orșovei în calitate de sublocotenent in I. Război Mondial. În toamna anului 1916, chiar pe Dealul Moșului, a fost acoperit cu pământ, alături de camaradul său, de explozia unui obuz. Au scăpat cu viața, iar Șeicaru a făgăduit să ridice în acest loc, o mănăstire, în semn de mulțumire lui Dumnezeu, și în memoria celor căzuți în război.

Maica Precista de la Dud (Madona Dudu)

Pentru a justifica într-un fel numele ce i s-a dat în veacul al XVIII-lea (Maica Precista de la Dud), istoricul ei se leagă de o frumoasă legendă: în livada ce se găsea la început pe locul bisericii, un negustor evreu a găsit, în desişul unui dud bătrân, o icoană a Maicii Domnului gravată pe lemn.

Bătrânul evreu îşi vindea marfa ducându-se cu ea sub braţ pe la boierii şi pe la negustorii de seamă ai oraşului. Într-o zi, ostenit de a-şi fi deschis tolba prin casele muşteriilor, şi-a lăsat marfa acasă şi a plecat agale să se plimbe la marginea oraşului. A intrat omul în frumoasa livadă a Goianului de lângă Ududoiu cel Mare. Aici, printre ramurile unui dud bătrân, a zărit ceva strălucind. Nu mai stătu pe gânduri, se căţără în copac şi găsi acolo o frumoasă icoană de lemn a Maicii Domnului. Simţurile sale de negustor îl îndemnară să comercializeze icoana, fiind sigur că va obţine pe ea un preţ bun. Astfel, peste câteva zile, după ce s-a asigurat că nimeni nu mai întreabă de icoană, a socotit că a venit vremea să o vândă. Suindu-se în podul casei sale, căci acolo lăsase icoana, evreul nu a mai găsit nimic. Supărat, după o lungă plim-bare pe străzile oraşului, a mers la aceeaşi livadă pentru a se linişti. Dar aici, privind printre ramurile bătrânului dud, a văzut din nou icoana care parcă nici nu se clintise de acolo. Se sui repede, puse icoana în tolbă şi porni de-a dreptul la un hangiu care-i era muşteriu, spunându-i că are de vânzare o icoană foarte frumoasă pe care a adus-o tocmai de la Ierusalim. Hangiul ceru să vadă icoana, dar când evreul îşi deschise tolba, aceasta dispăruse.
Întorcându-se iarăşi la dud, icoana era la locul ei, de parcă nimeni nu ar fi mişcat-o de acolo. Atunci, încredinţându-se că-i semn dumnezeiesc, evreul a înştiinţat pe boierul Chiriac Găianu, proprietarul livezii, care se hotărî să facă aici, la dud, o biserică de lemn care să-i fie acoperământ sfintei icoane şi lăcaş de închinare pentru Maica Precista. De atunci, biserica ar purta hramul Maica Precista de la Dud, nume care s-a latinizat mai târziu, devenind „Madona Dudu“, data cinstitului praznic fiind fixată în ziua Adormirii Maicii Domnului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumim pentru mesaj. In cel mai scurt timp veti primi raspuns, functie de solicitarea dvs. Ne puteti contacta si pe email pelerinaje@email.com sau la telefon 0742268568, Facebook Pelerinaje Apologetikos, Facebook Pelerini