Buna Vestire Pelerinaj Prislop

Plecare din Bucuresti, Ploiesti si Brasov
Inscrieri: 0742268568, 0724525041 pelerinaje@email.com  
Facebook PELERINI
Pelerinaje

26-28 Martie / 9-11 iulie 2021 - Pelerinaj la Prislop si Nicula


PELERINAJ LA PRISLOP, mormantul Pr. Arsenie Boca si la Icoana Maicii Domnului de la Nicula

Va invitam in pelerinaj catre doua dintre cele mai importante Manastiri din Romania: Manastirea Prislop, la mormantul marelui nostru duhovnic, Parintele Arsenie Boca si Manastirea Nicula, unde se afla cea mai puternica si mai cunoscuta icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului.

Icoana NiculaProgramul evenimentului:

ziua I: Bucuresti - Ploiesti – Brasov – Fagaras – Sibiu – Manastirea Prislop: sa ne rugam la mormantul Parintelui Arsenie Boca - Manastirea Ramet: icoana Maicii Domnului Panthanassa, moastele Sfantului Ghelasie de la Ramet.

ziua II: Cluj - Manastirea Casiel, intalnire* cu Parintele Serafim, cuvinte de invatatura - Manastirea Nicula: icoana Maicii Domnului facatoare de minuni – AIUD: monumentul eroilor din inchisorile comuniste, moastele Sfintilor Martiri, Manastirea Ramet.

Ziua III: Sfanta Liturghie, cuvant de invatatura "Vindecarea slugii sutasului"- Brasov – Ploiesti - Bucuresti.
Participare la Sfanta Liturghie si/sau Sfantul Maslu.
Plecare din Bucuresti, Ploiesti si Brasov
Pret: 195 lei/persoana

Inscrieri: 0742268568, 0724525041 d-na Adriana
Facebook PELERINI

Pentru realizarea acestui eveniment transportul se face cu autocarul (aer conditionat/incalzire, instalatie audio); preot insotitor invitat (functie de disponibilitate), participare la Sf. Liturghie, atmosfera incarcata de rugaciune si spiritualitate.
La drum cu sufletul! este ideea care ne anima in organizarea evenimentelor noastre care presupun comunicare, milostenie, recunostinta, liniste si reculegere, miscare si conectare cu natura inconjuratoare, bucurie sufleteasca. O comunitate de oameni simpli, cu inimi deschise si care au aceleasi preocupari, in centrul atentiei noastre fiind rugaciunea si recunostinta. Intalniri cu anumite teme, intaniri cu mari duhovnici sau Parinti care ne impartasesc experienta lor, participari la Praznice, Sfinte Liturghii, evenimente specifice. Evenimentele noastre nu au conotatie turistica. Promovam tinuta decenta si bucuria portului popular traditional, astfel incat va invitam sa purtati o ie la orice Sfanta Liturghie.


PROCEDURA DE INSCRIERE este simpla. Click aici

Observatii si conditii de participare:

Cazarea nu este inclusa, 2 nopti si se face, in principiu, la Manastire sau pensiune** 35-65lei/ persoana/ noapte, (la manastire camerele pot fi de 2-3-4-5-6 persoane) si se achita la local (pot exista modificari in ceea ce priveste locul de cazare, in functie de gradul de ocupare, disponibilitati). In cazul in care vor exista modificari privind cazarea, se va alege cea mai buna varianta si pelerinii vor fi informati din timp).

**Pretul nu include vizitarea obiectivelor de pe traseu; masa se va asigura individual in principal la pachetel, daca este posibil autocarul opreste pentru aprovizionare in locuri specifice, fiind sarcina fiecarui participant sa isi procure cele necesare. Cazarea depinde de disponibilitate, se va alege cea mai buna varianta disponibila). Obiectivele sunt multe, distanta mare si dorinta noastra este sa ne bucuram de rugaciune si biserica.

* Traseul poate suferi modificari in functie de vreme, starea drumurilor, disponibilitate la cazare etc, fara a afecta vizitarea manastirilor. Manastirile se viziteaza daca sunt deschise publicului. Cazarea se poate modifica in functie de disponibilitate. Inscrierea pentru a participa la eveniment se face prin semnarea unui contract de servicii. Locurile in autocar se ocupa in ordinea platii. Nu se admit retrageri cu patru saptamani inainte de plecare (clientul trebuie sa gaseasca un inlocuitor pentru a nu pierde banii). Grup minim 45 persoane.
Pentru grup mai mic este posibil sa existe taxa suplimentara la transport, aprox 35-50lei.

Debarcarea se face in acelasi loc cu imbarcarea, in fiecare oras, fara exceptie.

http://www.pelerinaje-la-manastiri.blogspot.com
http://www.pelerinajeprislop.blogspot.com
Facebook Pelerinaje Adriana


Parintele Arsenie Boca - Sfantul Ardealului


Rugaciunea Parintelui Arsenie Boca

Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mi ca astăzi toată ziua să am grijă să mă leapăd de mine însumi, că cine ştie din ce nimicuri mare vrajbă am să fac şi astfel, ţinând la mine, Te pierd pe Tine.

Doamne Iisuse Hristoase ajută-mi ca rugaciunea Prea Sfânt Numelui Tău să-mi lucreze în minte mai repede decât fulgerul pe cer, ca nici umbra gândurilor rele să nu mă întunece, că iată mint în tot ceasul.


Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi, că umblăm împiedicându-ne prin întunerec. Patimile au pus tină pe ochiul minţii, uitarea s-a întărit în noi ca un zid, împietrind inimile noastre şi toate împreună au făcut temniţa în care Te ţinem bolnav, flămând şi fără haină, şi aşa risipim în deşertăciuni zilele noastre, umiliţi şi dosădiţi până la pământ.


Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi. Pune foc temniţei în care Te ţinem, aprinde dragostea Ta în inimile noastre, arde spinii patimilor şi fă lumină sufletelor noastre.


Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi. Vino şi Te sălăşluieşte întru noi, împreună cu Tatăl şi cu Duhul, că Duhul Tău cel Sfânt Se roagă pentru noi cu suspine negrăite, când graiul şi mintea noastră rămân pe jos neputincioase.


Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi, că nu ne dăm seama ce nedesăvârşiţi suntem, cât eşti de aproape de sufletele noastre şi cât Te depărtăm prin micimile noastre, ci luminează lumina Ta peste noi ca să vedem lumea prin ochii Tăi, să trăim în veac prin viaţa Ta, lumina şi bucuria noastră, Slavă Ţie! Amin.

Un sfânt se cunoaşte abia după trecerea timpului. Cu cât se adaugă mai mulţi ani după mutarea sa pe lumea cealaltă, cu atât va veni lumea spre el mai mult, dacă a fost cu adevărat un slujitor al lui Dumnezeu” spunea Parintele Arsenie Boca, ”un fenomen unic în istoria monahismului românesc”, dupa cum l-a caracterizat Parintele Dumitru Staniloae.


Manastirea Prislop
reprezinta unul din cele mai importante asezaminte religioase ortodoxe din Transilvania. Manastirea este situata in Satul Silvasu de Sus, Hateg, Jud. Hunedoara, Romania si are hramul "Sfantul Evanghelist Ioan" (26 septembrie) sarbatorit cu pelerinaj pe 14 septembrie si Sf. Ioan de la Prislop 13 septembrie.


Manastirea Prislop a fost intemeiata de calugarul Nicodim in anul 1404, cu sprijinul domnitorului Mircea cel Batran. In manastire functioneaza un seminar teologic monahal, care are ca eleve atat dintre maici, cat si dintre fetele laice.


Manastire de calugarite, a fost reconstruita din piatra de Domnita Zamfira, fiica lui Moise Voda, in anul 1564; arhitectura are structuri asemanatoare bolnitei de la manastirea Cozia, cu adaugiri dupa incendierea ei de catre generalul Bucow, in 1762; picturile murale interioare in fresca dateaza din anul 1759.


In pestera din apropiere a fost lacasul Cuviosului Ioan de la Prislop din Silvasul de Sus, in prima jumatate a sec. al XV-lea, sfant praznuit pe 13 septembrie. In iunie 1992, sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a canonizat pe Sfantul Cuvios Ioan de la Prislop, fiind unul dintre monahii marcanti de la finele secolului al XV-lea.


Avutul cel mai de pret al manastirii Prislop este o icoana aurita a Maicii Domnului facatoare de minuni, dar al Domnitei Zamfira, inmormantata aici (1580), cu stema Tarii Romanesti pe lespedea funerara. Icoana se afla in altar.


Parintele Arsenie Boca este considerat al treilea ctitor al manastirii pentru ca, timp de 41 de ani cat a fost staret si, apoi, duhovnic al manastirii, a reorganizat-o, a reconstruit-o si a pictat-o, dandu-i stralucirea de astazi.
Parintele Arsenie Boca 1910 – s-a nascut pe 29 septembrie, la Vata de Sus, langa Brad, judetul Hunedoara. Parintii sai, Iosif si Cristina, ii pun la botez numele Zian.


În ziua de 10 aprilie 1942, la Praznicul Izvorului Tămăduirii de la Mănăstirea Brâncoveanu, părintele ierodiacon Arsenie va fi hirotonit Ieromonah (preot monah), de către Mitropolitul Nicolae Bălan, în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne, înconjurat de un sobor de preoţi, între care Protopopul Virgil Nistor din Braşov şi preotul Mihail Neagu din Sibiu, care i-au fost naşi de hirotonie. Tot atunci, în asistenţa mulţimii de credincioşi, Mitropolitul l-a instituit ca Duhovnic şi Stareţ al Mănăstirii Brâncoveanu.


Îndată după hirotonie, ca preot, ca duhovnic, ca stareţ, va începe cu putere şi duh apostolesc şi chiar prorocesc, mişcarea unică de la Sâmbăta, de redeşteptare religioasă şi morală a credincioşilor, reuşind în scurt timp să adune în jurul său ucenici, dintre care unii vor deveni preoţi, alţii monahi şi monahii.


  A fost arestat prima oară în iulie 1945 la Mănăstirea Bistriţa de Vâlcea şi anchetat la Râmnicu-Vâlcea, transferat apoi la Siguranţa Generală din Bucureşti. Din dosarul de urmărire a Părintelui Arsenie Boca reiese că a fost eliberat din arestul Siguranţei Generale din Bucureşti în jurul datei de 30 iulie 1945, la ordinul Ministrului Afacerilor Interne, acuzaţiile care-i fuseseră aduse fiind complet nefondate. În continuare, a fost urmărit şi supravegheat până la sfârşitul vieţii.


Părintele a mai fost arestat şi anchetat la Făgăraş şi Braşov în 1948. În noiembrie 1948 a fost mutat de la Sâmbăta la Mănăstirea Prislop din Ţara Haţegului, judeţul Hunedoara. În 1951 a fost luat de la mănăstire şi trimis pentru mai mult de un an în lagărele de muncă forţată de la Canalul Dunăre-Marea Neagră.

În noiembrie 1955 a fost iar arestat şi anchetat la Timişoara. Apoi închis la Jilava şi Oradea, de unde a fost eliberat în aprilie 1956. În 1959 a fost scos abuziv din monahism şi i s-a interzis să slujească la altar. A fost apoi angajat ca pictor la Atelierele Patriarhiei de la Schitul Maicilor din Bucureşti. A pictat la Biserica „Sfântul Elefterie” şi la Biserica Boteanu din Bucureşti şi la Biserica din satul Bogata, judeţul Braşov. Din 1968, timp de 15 ani a pictat biserica din satul Drăgănescu. Mii şi mii de oameni l-au căutat mereu pentru sfat şi îndrumare.

A trecut la Domnul pe 28 noiembrie 1989, la Sinaia, unde avea un mic atelier, într-o casă unde câteva maici de la Prislop amenajaseră un aşezământ monahal.

A fost înmormântat pe 4 decembrie 1989 la Mănăstirea Prislop.


Maica Domnului - pictata la Biserica Bixad
De atunci din ce in ce mai multi credinciosi il cauta pe Parintele Arsenie Boca in pelerinaj la Prislop. Parintele a promis tuturor ca "de acolo unde plec va voi ajuta mai mult". Toti cei care ajung la Prislop simt ajutorul Parintelui si revin continuu.  



Romania noastra

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumim pentru mesaj. In cel mai scurt timp veti primi raspuns, functie de solicitarea dvs. Ne puteti contacta si pe email pelerinaje@email.com sau la telefon 0742268568, Facebook Pelerinaje Apologetikos, Facebook Pelerini